МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

НАСИЉЕ НИЈЕ ХРАБРОСТ, САМО СИ ДРЗАК И ПРОСТ!

НАСИЉЕ, КУКАВИЧЛУК ЈЕ! НЕ, НЕ ЗА НАСИЉЕ!

 

ШОСО „Мара Мандић“ је Међународни дан борбе против вршњачког насиља, познат и под називом  „Дан ружичастих мајица“, обележила активностима ученика које су усмерене на едукацију о важности поштовања различитости, значају емпатије и стварању сигурног окружења без насиља.

Дан ружичастих мајица настао је на иницијативу средњошколаца из Канаде 2007. године. Иницијатива је била рекација на догађај када је ученик био малтретиран због ношења розе мајице, а у знак подршке својој мајци која је оболела од карцинома. Дечак је доживео вербално и физичко насиље од стране својих вршњака. Те вечери, дечаци који су били другови дечака који је доживео насиље, купили су 50 ружичастих мајица и сутрадан их делили на улазу другарима који су мајице обукли као знак подршке дечаку који је малтретиран. Циљ је био да се пружи подршка и укаже на проблем вршњачког насиља.

На тај начин, розе мајица је знак подршке сваком детету које трпи вршњачко насиље и обележава се сваке последње среде у месецу фебруару.

Ученици наше школе одгледали су филм „Посматрачи“. Мирни и са пуно пажње су гледали филм, а затим су са наставницима имали дискусију о филму. Сарађивали су и тема им је била интересантна, постављали су пуно питања на која су од својих наставника добили одговоре. Потом су цртали по бетону у дворишту школе као знак подршке, толеранције и борбе против насиља.

Ученици су присуствовали креативној радионици где су розе срца украшавали порукама за данашњи дан: Насиље није решење!, Не окрећи главу! , Друг није мета!… Ученици су са наставницама снимили спот уз песму „Насиље није храброст“ и извели кореграфију коју су осмислили заједно. Обучени у беле кошуље, своја срца са порукама су залепили на кошуље и кореографију су извели пред својим другарима, са осмесима на лицима. Када су излазила из сале, деца су сама певушила стихове песме „Насиље није храброст, само си дрзак и прост…“.

Наши најмлађи ђаци су били веома креативни. Украшавали су срца дивним цртежима са порукама подршке. Своја срца су лепили на розе мајице, направљене од хамера и поносно и насмејано су се сликали. Показали су заинтересованост за дату тему и разговарали са својим учитељицама.

Едукативне радионице и разговори на ову тему су обележили овај датум, са циљем промовисања и развијања сарадње и оснажавања за ненасилно решавање конфликата. Талентована ученица средње школе, Оља В, нацртала је плакат посвећен данашњем дану који ће стајати у ходнику школе, како би наше ђаке сваког дана подсећао на борбу против насиља и лепо понашање.

Заједничким радом, са пуно топлине и лепих речи, победићемо насиље.

Реч груба кренула, мислиш, добро је села. Чекај, до десет броји, реч пристојну скроји!