ПРЕДАВАЊЕ И РАДИОНИЦА ПОВОДОМ ДАНА ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

Светски дан особа са Дауновим синдромом, 21. март, Уједињене нације званично обележавају од 2012. године, са циљем да овај датум означи јединственост трипликације (тризомије) 21. хромозома, која узрокује Даунов синдром.

Даунов синдром се јавља када појединац има додатну делимичну (или целу) копију хромозома 21. Још није познато зашто се овај синдром јавља, али је присутан у свим регионима широм света и узрокује различите степене интелектуалног и физичког инвалидитета и повезане медицинске проблеме.

У циљу подизања свести јавности о Дауновом синдрому, запослени и ученици наше школе прошетали су до Народне баште и поделили балоне и привеске у облику чарапе на којима се налазио QR код за предиван спот о овој теми.

У Долову су наши ученици и ученици ђачког парламента ОШ  „Аксентије Максимовић”, од петог до осмог разреда, имали предавање и радионицу поводом обележавања Дана особа са Дауновим синдромом. Одржано је предавње, затим је пуштен краћи филм и на крају су ученици обојили чарапице и лепили их на хамер, уз помоћ наставница, Адриане, Драгане и Иване.