МЕЂУНАРОДНИ ДАН АУТИЗМА – ОБОЈИМО СВЕТ ПЛАВОМ БОЈОМ

Плава боја, симбол ведрог неба, смирености и пријатељства, одабрана је и као симбол аутизма, како бисмо особама са аутизмом показали колико су ведри, насмејани, посебни и талентовани.

Ученици виших разреда наше школе, са наставницама: Муста Славеном, Недељковић Александром и Васић Алисом, угостили су ученике трећег разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ и њихову учитељицу, Вукадиновић Јелену.

Деца су заједно, делећи материјал и прибор и помажући једни другима, правила венчиће од различитих пузли. Поред плаве боје, пузле су такође узете као симбол аутизма и представљају жељу за склапањем делића у једну целину и коначним схватањем аутизма и прихватањем различитости.

На сваком венчићу се налазила лента „рука руци“, сликовито приказујући нашу инклузивну радионицу. Заједнички рад се завршио успешно и сви смо, иако различити, у ствари исти и заједно смо дошли до решења и склопили слагалицу заједништва и пријатељства.

На крају радионице деца су заједно отпевала дечије песме са осмесима, покретима тела, њишући нежно плаве балоне. Нова пријатељства ће се чувати, оснажити, нећемо стати са једним дружењем. Деца су се тешко растала са жељом да се поново друже.

На крају радионице поруке деце биле су да не треба деци са аутизмом пружати подршку само 2. априла, већ сваког дана, уз пуно љубави, разумевања и толеранције. Када смо чуле све њихове поруке, знале смо да смо започеле једну велику животну слагалицу и нећемо стати док не повежемо и последњи делић. За то је потребно највише љубави,  рада, упорности, труда и прихватања. Заједно са колегама из наше школе и других школа, то неће бити тешко. Јер смо сви на истом „плавом“ путу – добробити наше деце!