РАДИОНИЦА „ХРАНИЛИЦА ЗА ПТИЦЕ“

 

 

 

 

У оквиру пројекта „Еколошка писменост – учење у природи о природи”, финансираног од стране Министарства за заштиту животне средине, дана 25.11.2019. године, гости у нашој школи су били представници Удружења „Школа за опстанак”.

Презентацију „Зашто хранимо птице”, одржали су др Војислав Васић и Јелена Николић Антонијевић. Циљ ове презентације и радионице је био да ученици развију одговорност за птице, као вид еколошког описмењавања. Наша школа је била једна од десет школа на територији општине Панчево, у којој је одржана ова презентација.

 

 

 

 

Од наших гостију добили смо објашњења везана за потребе и функцију хранилица, упознали смо се са основним еко-физиолошким процесима. Научили смо у ком периоду треба да хранимо птице и са чиме, шта је добро за њихову исхрану, а шта не. Храњењем птица остварујемо задовољство што смо помогли некоме ко је у невољи, уживање у посматрању птица и њиховом поверењу, забаву посматрања занимљивог понашања птица и прилику да их изблиза упознамо и научимо нешто о њима.

За крај предавања остављено је времена за дискусију, проверу наученог, размену искустава и постављање хранилице у школском дворишту. Добили смо и храну за наше другаре, птице, које ће у зимском периоду посећивати наше школско двориште. Бићемо ту да им помогнемо да лакше прегурају зимски период.

Нова радионица дивна је била.
Причали смо о животињама
што имају крила.
О птицама смо научили
много ствари,
И како се хранилица за птице
прави.

Направили смо једну и ставили
на дрво.
Чекамо ко ће у госте доћи
прво.
Ставили смо сунцокрет и
старога хлеба.
На радионици су нам рекли да
тако треба.

Да ли ће доћи гугутка ил’
врабац,
Или можда сова, стари мудри
зналац?
Да ли ће доћи голуб ил’
сврака?
Код нас је добродошла птица
свака.

(Аутор песме: наставник Ненад Куриљ)