КАКО СЕ НОСИТИ СА СТРАХОМ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ

Појава непознатог вируса за све нас представља једну нову ситуацију, а непознате ситуације код многих људи изазивају страх, који је и нормална рекција у оваквим околностима. Страх може бити толико јак да код једног дела становништва изазива панику. Зато је важно пратити и придржавати се неких упутстава, како сувишан проток непроверених и непотврђених информација не би довео до стања панике и анксиозности.

* Прво и основно је да пратите само проверене информације које су дате од стране стручњака.

Корисни линкови:

https://covid19.rs/

https://www.zdravlje.gov.rs/

http://www.batut.org.rs/

* Никако не пратити савете и препоруке од стране појединаца, који се деле преко друштвених мрежа. Такве информације углавном служе да унесу панику и страх међу становништво, а од којих само одређене групе људи имају користи.

* Не тражите сваког часа информације о вирусу путем средстава информисања, довољно је два пута дневно. Превише времена у трагању за информацијама и непотврђеним гласинама доводи до претераног размишљања о њима, а самим тим до страха и анксиозности.

* Понашајте се дисциплиновано, према препорукама стручњака.

* Ваша деца ће сигурно препознати страх у вашем понашању. Зато разговарајте са децом . На овај начин ћете најлакше објаснити деци зашто сада не могу да се играју у парку, да иду у госте и слично. Књига за помоћ родитељима

* Пожељно је да деци, а и себи ограничите гледање медија. Уместо тога играјте разне игре, кувајте са децом, читајте, гледајте шаљиве емисије, обавезно радите физичке вежбе по препоруци наставника физичког васпитања. Вежбе су постављене на сајту школе, а ево и неких линкова:

Причам ти причу

Весела столица

Разиграна палица

* Водите рачуна о редовној терапији и редовној исхрани.

* Ако сте много узнемирени:

– Обратите пажњу на своје дисање, дубок удах и дуг издах кроз зубе, поступак понављати док се не умирите.

– Шетајте и бројите кораке.

– Заокупите пажњу практичним пословима, садите цвеће, плетите, спремите колаче, уз то слушајте омиљену музику и певушите, радите било шта што ће вас удаљити од сувишних информација са ТВ екрана, новина, интернета.

– Разговарајте телефоном са породицом и пријатељима, али дајте им до знања да не желите да разговарате о вирусу. Разговарајте о уобичајеним свакодневним стварима које сте иначе радили пре ванредног стања.

– Планирајте шта ћете све да радите и где ћете да одете када прође ванредно стање.

НЕ ЗАБОРАВИТЕ, СТРАХ И АНКСИОЗНОСТ ЋЕ ПРОЋИ, НЕЋЕ ВАМ УГРОЗИТИ ЖИВОТ.

Славена Муста, психолог