СОЛИДАРНОСТ ТОКОМ ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ

Ове године од 5. до 11. октобра  у Републици Србији одржаће се  Дечја недеља, под слоганом „Подељена срећа, два пута је већа”.

2020. година проглашена је  годином солидарности и сарадње које посебно долазе до изражаја у време неких кризних ситуација као што је и  време пандемије вируса COVID – 19.

А шта је то солидарност ?

Најједностваније речено, солидарност је узајамно помагање и одговорност према другима у време неке кризе, али и у свакодневним ситуацијама.

Када мислимо на кризу то значи да будемо солидарни када су у питању неке елементарне непогоде као што су поплаве, и помажемо у прикупљању помоћи (хране, пића, гардеробе, хигијенских средстава…).

Или, нпр.најновија дешавања везано за пендемију вируса COVID – 19. За време ванредног стања, када смо чували од заразе наше најстарије суграђане, они млађи и здравији су се солидарисали,  па су бакама и декама нудили помоћ тако што су им доносили неопходне намирнице и лекове како они сами не би били изложени зарази.

Али, не треба  чекати кризну ситуацију да бисмо били солидарни. Солидарност можемо показати сваког дана, тако што ћемо помоћи другу или другарици око школских обавеза, помоћи ћемо некоме да пређе улицу, позваћемо у групу стидљивог ученика  који је можда тек дошао у нашу школу и не познаје никога, понудићемо му своје белешке, понудићемо помоћ и старој комшиници да јој понесемо тешке торбе док се враћа из продавнице, укључићемо се у хуманитарне акције…

Солидарност не мора увек и искључиво да се односи на помоћ људима. Солидарност је и брига о животињама и природи.

Постоји много начина и ситуација када можемо показати своју солидарност.

Према француском социологу Емилу Диркему, солидарност је изразито морална појава којом се изражава општи став хуманости, међусобне помоћи, разумевања и узајамности.

И зато, будите солидарни, јер када усрећите некога срећа се повећава. Срећни сте и ви и онај коме сте помогли.

Слоган с разлогом гласи „ПОДЕЉЕНА СРЕЋА, ДВА ПУТА ЈЕ ВЕЋА“.

Психолог, Славена Муста