ЗАВИСНОСТ ОД ИНТЕРНЕТА

Савремени живот данас је незамислив без интернета. Интернет је доступан свима, одраслима који су због посла усмерени на интернет, али и деци и младима. Међутим, рачунар полако постаје извор  зависности код једног дела младих људи јер они интернет користе као главни извор информација, али и забаве и једини начин комуникације и провођења слободног времена.

Да бисмо скренули пажњу нашим ђацима о овом новом друштвеном проблему, Тим за здравствену и социјалну заштиту ученика је припремио и одржао предавање на ову тему ученицима виших разреда, затим ученицима средње школе, као и корисницима Дневног боравка „Невен“.

Разговарали смо са ученицима како проводе слободно време и колико времена проводе поред компјутера и телефона користећи интернет. Гледали смо кратке филмове на којима су представљена деца и одрасли који су зависни од интернета. Уочавали смо њихове промене у изгледу и понашању, закључивали који су се све здравствени проблеми јавили код њих услед дуготрајне и неограничене употребе интернета.

Интернет је веома користан за проналажење информација, али морамо бити опрезни и користити га са одређеном мером када га користимо у слободно време. Ученици који су дали најбоље предлоге како избећи зависност од интернета су на крају предавања добили медаље на којима је писало „ИНТЕРНЕТ СА МЕРОМ“. Сликали су се за пано који је израђен и који ће стајати у ходнику школе као подсетник шта треба да радимо да не бисмо постали зависни од интернета.

Поруке ученика су:

– Бави се спортом.

–  Дружите се више са пријатељима и породицом.

– Интернет је веома користан за проналажење информација, али га не користи да решиш досаду.

– Разговарај са другарима директно, а мање преко телефона.

– Слободно време проводи у природи, крећи се!

 – Када сте са пријатељима, ставите телефоне у џепове.

– Ограничи време проведено на компјутеру и интернету.

– Искључи интернет на неколико сати.

Ово предавање су припремиле и реализовале наставнице: Јелена Биров, Тања Марчетић, Јелена Бубањ, Тијана Ћириковачки, Софија Олујић и Дијана Димов.

Захваљујемо се колегиницама и колегама на подршци, посебно нашим ђацима, који након сваког предавања или радионице питају када ће следећа. То нам даје велику мотивацију да свако наредно дружење припремимо да буде још занимљивије, да обухватимо теме које су деци интересантне, а уједно и веома корисне да унапредимо здравствени и социјални живот свих нас.

Наставница: Дијана Димов