РАДИОНИЦА О ШПАНСКОЈ КУХИЊИ

У четвртак, 5. новембра, у нашој школи организована је радионица посвећена шпанској кухињи. Учесници радионице били су ученици осмог разреда, будући да је за тај разред програмом предвиђена тема шпанске хране и пића.

Наставница шпанског језика, Јелена Симић, направила је презентацију којом је објаснила да шпанска исхрана спада у „Медитеранску дијету”, што је према Светској здравственој организацији најбољи и најздравији начин исхране. Напоменула је да бисмо и ми требало да усвојимо здраве навике у исхрани и да више једемо воћа и поврћа, а мање слаткиша, као и да се више крећемо. Побројала је нека од најтипичнијих јела шпанске кухиње, као што су: паеља, гаспаћо, тортиља, божићна посластица турон.

Затим је уследио најинтересантнији део радионице када су ученици имали прилику да дегустирају нека од претходно споменутих јела. Психолог и стручни сарадник из наше школе, Славена Муста, позната као врстан кувар и посластичар, почастила нас је хладном супом од поврћа, по имену гаспаћо. За слатки део дегустације одабрала је чувене ћуросе са топлом чоколадом. Оба јела су била изврсна. Ученици су се очекивано више обрадовали слаткишима, али су се сложили да је због здравља и правилног развоја неопходно јести и поврће.