РАДИОНИЦА „КЊИГА ЈЕ НАЈБОЉИ ДРУГ“ У ПУ „НАША РАДОСТ“

У вртићу у Ковину, у припремно-предшколској групи код васпитачица Мирјане Лацмановић и Јелене Цаптенић, у оквиру имплементације нових основа програма  „Године узлета“ предшколског васпитања и образовања, као тема пројектног планирања је – књига: књига је најбољи друг, пусти бригу – узми књигу.

Предшколци су били до књижаре и до цркве, где су завирили у стрипове, али и у црквене књиге. А онда су се предшколци сетили и размишљали о томе, на који начин читају слепи. Тада су васпитачице позвале у помоћ дефектолога Марију Станић из ШОСО „Мара Мандић“ из Панчева, која им је притекла у помоћ.

Из школске библиотеке „Мара Мандић“, донете су књиге из које су представљене малишанима. Укратко је објашњено како те књиге настају и на који се начин чита. Ко је био Луј Брај и како је настала Брајева азбука. Предшколци су били у прилици да опипају ове занимљиве књиге. Погледали су уџбенике из математике и буквара и стекли знања о томе на који начин њихови слепи другари имају прилику да уче и да се образују.

А затим су, са повезом преко очију, одиграли „Игру поверења“ са својим другарима и осетили као је то „немати вид“ на само пар минута и погађали који је предмет сакривен у кутији за сакривање.

И на крају су сазнали нешто о најпознатијим особама које су слепе, попут: Хелен Келер, Стиви Вондера, Андрее Бочелија, Клода Монеа, браће Саше и Дејана Матића, Филипа Вишњића…

Захвалност дугујемо и дефектологу Ани Савичић која се потрудила да нам ове књиге набави из школске библиотеке.

Марија Станић