ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

Сунце је окупало град 21.03. и подстакло на дружење нас и наше другаре са Дауновим синдромом. 

Има много симболике у називу „Деца Сунца“ јер су деца и особе са Дауновим синдромом осунчаног осмеха, који је у нашим суграђанима изазвао емпатију, што је био и циљ ове акције.

ШОСО „Мара Мандић“ је поводом Дана особа са Дауновим синдромом организовала дружење у градском парку, а затим и трибину, 21.03.2022. године.

Овај датум представља симболично указивање на основни узрок синдрома, тризомију 21. пара хромозома. Овај синдром подразумева групу симптома који се одражавају кроз физичке  и менталне промене које, по некадашњим препорукама стручњака, представљају факторе који неће довести до напретка у развоју те деце. Међутим, сада су искуства у вези са способностима другачија и скоро све особе са Дауновим синдромом показују велике могућности за укључивање у друштво.

Циљ уличне акције и трибине је скретање пажње јавности на неопходност уважавања социјалне интелигенције особа са Дауновим синдромом. Подстицање емоција у оквиру социјалних контаката је покретач за исказивање њихових способности у спорту и разним мануелним вештинама.

Улична акција је привукла велики број пролазника који су се дружили са децом из наше школе. Склопљена  су нова познанства са младим волонтеркама из Ротаракт клуба „Михајло Пупин“ из Панчева, као и са другарима из ОШ „Јован Јовановић Змај“, који су самоиницијативно пришли да осмотре ново дешавање у парку. Деца и пролазници су писали поруке пријатељства, а заузврат су добили осмех, балон и распарене чарапе које симболично представљају  хромозоме. Такође, особе са Дауновим синдромом не могу да упаре чарапе и због тога су шарене распарене чарапе заштитни знак овог дана.

Поводом тог дана и наставници из текстилне радионице, Мирјана Курељушић и Далибор Анђелковић, су са ученицима Јеленом и Николом направили беџеве у облику  чарапица за учеснике ове акције.

У поподневним часовима је одржана трибина у галерији Центра за културу  „Милорад Бата Михајловић“ на којој су учествовали гости:

Нада Златковић –  мајка младића са Дауновим синдромом;

Гордана Крстић – социјалнa  радниca која је радила у нашој школи, али се и даље бави промоцијом и оснаживањем младих са посебним потребама у СК „Кликер“, кроз активности Специјалне олимпијаде;

Јованка Томић – координаторка Дневног боравка наше школе „Невен“, која се осим стручног рада у боравку дуги низ година бави ауторским пројектима у области социјалног деловања;

Софија Белић –  студенткиња која се од малих ногу дружи са дечаком са Дауновим синдромом, док је и лични пратиоц дечаку са аутизмом.

Учесници трибине из наше школе били су:

– директор Горан Владић;

– дефектолог Петар Гвозденовић, који је одржао  предавање о Дауновом синдрому;

– дефектолог Драгана Вујовић, која је осмислила и снимила спот, уз помоћ колегинице Наташе Бодироге Радовановић, поводом Дана особа са Дауновим синдромом. Спот је премијерно пуштен након излагања свих учесника.

Учесници трибине су, пред многобројним гостима, изнели своје ставове и запажања у вези са досадашњим искуставима у животу и раду са особама са Дауновим синдромом. Мајка Нада Златковић је истакла важност добре информисаности родитеља од самог момента саопштавања дијагнозе, као и потребу за повезивањем свих релевантних служби које се баве медицинско-психолошком, а и социјалном подршком. Гордана Крстић је изнела искуства спортског клуба који је препознао све способности младих са Дауновим синдромом и омогућио им да се такмиче и путују. Јованка Томић је указала на законску регулативу и на бројне могућности у оквиру пројектних активности које доприносе већој ангажованости свих особа са интелектуалним потешкоћама. Најмлађа учесница Софија Белић, која се од детињства дружи са младићем са Дауновим синдромом, послала је поруку свима у публици да је важно развијати емпатију и пружити им део себе.

Директор је изнео податке о броју деце са овим синдромом у ШОСО „Мара Мандић“ којих је укупно десеторо у школи и дневном боравку.  У редовним школама петоро деце са овим синдромом је укључено у систем додатне подршке. Такође је информисао скуп о следећим корацима у развоју школе.

Основна порука трибине је да се више отворимо и препознамо све способности деце и особа са Дауновим синдромом. Модератор трибине и водитељ разговора била је дефектолог, Катарина Јоцић.

Главни учесници ове акције били су наша „Деца Сунца“: Каћа, Марко, Алекса, Бане, Дана, Јаков, Анђа.

Ову целодневну акцију помогли су:

– пријатељ школе „Центар за културу“ Панчево;

– донатори: „C&A“  са донацијом чарапа, „Si-a балони“ Београд.

Техничка подршка: „Brasileiro“ кафетерија.

Хвала свим дивним колегама који су учествовали у овој акцији: Марија М., Марија Д, Софија, Александра, Ана, Невена И, Емилија, Миљана, Невена З,  Маја, Јасмина, Ивана, Алиса, Наташа и Данијел.

Тим Дечјег савеза: Славена, Драгана, Петар, Данијела, Ивана и Катарина.