ПОСЕТА НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У БЕОГРАДУ

Ученици ШОСО „Мара Мандић”, у пратњи наставница: Јелене Симић, Тамаре Ивчић, Драгане Вујовић и Алисе Васић, на самом крају другог полугодишта, посетили су Народни музеј у Београду. Дочекала нас је кустоскиња, Марија Јеринић, и срдачно пожелела добродошлицу нашим ученицима који су дошли у овај музеј по први пут.

У оквиру радионице „Упознај музеј”, кустоскиња је десетак ученика наше школе спровела кроз цео музеј, упознајући нас са свим збиркама – од праисторије до савремене уметности. Марија је донела и кофер који је садржао „мистериозне предмете”. У стилу дечијег писца, Уроша Петровића, давала је деци да додирну предмете који су били у употреби пре неколико десетина година или векова, и питала их да погоде за шта су се користили.

Још на почетку вођења кроз музеј, кустоскиња нас је упознала са историјатом музеја. Сазнали смо да је музеј смештен у садашњој згради на Тргу републике од краја Другог светског рата и да је на том месту пре била банка. Ушли смо у сефове у којима се данас налазе изложене старе новчанице.

Наше ученике је такође задивила величина и лепота слике „Крунисање цара Душана”, испред које смо се фотографисали.

Посебно интересовање је изазвала мумија свештеника из Египта која се налази на трећем спрату музеја. Уследила су бројна питања – ко је то, откуд у нашем музеју?

Била је то више него занимљива радионица.

Захваљујемо се кустоскињи Марији на изванредном и посвећеном вођењу кроз наш најзначајнији музеј, као и Народном музеју што нам је срдачно и безинтересно отворио своја врата.

Наш излет по Београду наставио се шетњом кроз Кнез Михаилову улицу, сликањем испред Института „Сервантес“ и шетњом и дружењем на Калемегдану. Уживали смо у лепом, сунчаном дану на београдској тврђави. Фотографисали смо се са Победником, посматрали ушће Саве у Дунав и запазили различите боје воде наше две реке.

Био је то дан за памћење за ученике наше школе, као и за њихове наставнице.

Наш пут у Београд је реализован захваљујући помоћи успешне панчевачке компаније „Данијела комерц”, на чему им се много захваљујемо.