ДАН КАМПОВАЊА, 19. НОВЕМБАР

Новембарска активност Тима за заштиту животне средине, под називом Дан камповања, обележена је у петак, 24.11.2023, у сали наше школе. Циљ обележавања овог значајног датума, у еколошком календару, је повратак и боравак у природи, уз физичку активност (шетња, планинарење, бициклизам, разни спортови). Доказано је да камповање има благотворни утицај на смањење стреса, при чему доприноси емотивном и физичком здрављу. Веома је важно имати свест о природи, својој околини, као и о значају очувања наше планете за наредне генерације.

Научили смо који начини камповања постоје у природи и који су најпознатији кампови у Србији. Једни су изразили жељу да кампују на планини, други на мору, али смо се сви сложили да је најважније да будемо физички активни и да у сваком слободном тренутку уживамо, дружећи се на чистом ваздуху.

Камповање је, као рекреативна активност и облик туризма, популарно у 20. веку. Начини камповања у природи су различити. Врећа за спавање се може користити у комбинацији са шатором. Постоје и кампери, камп приколице, камп кућице, а у новије време појавила се и комбинација камп приколице и чамца. Бунгалови представљају спој удобности и природе, а у последње време се издвајају као најпопуларнији вид смештаја приликом камповања.

Током предавања ученици су размењивали своја искуства са камповања и боравка у природи, док су се други први пут сусрели са овим обликом туризма и рекреације. Предност камповања је у уштеди природних ресурса (електрична енергија, воде, шуме, станишта биљака и животиња и др.), очување животне средине и развијање еколошке свести.