ХЕРБАРИЈУМ И ИНСЕКТАРИЈУМ

Ученици су у новембру и децембру, на часовима биологије петих и шестих разреда, сакупљали биљке и инсекте. Деца су скупљала материјал око месец дана, и у среду, 29. новембра, су заједно са наставницом правили хербаријум и инсектаријум. Радионицу је одржала наставница, Милица Станков.

На почетку часа смо разврставали биљке, описивали их и именовали, потом су ученици петих разреда добили биљке, свако по две, да их залепе на папир, напишу назив и да затим нацртају исту биљку и обоје. Деца су такође украшавала своје странице, као и натписе на њима. Када су ученици завршили, склопили смо странице у један велики заједнички хербаријум.

Ученици шестих разреда су сакупљали инсекте. Неки инсекти су били прави, а неки пластични, у зависности како је ко од деце могао да донесе. Гледали су инсекте, описивали, било им је веома интересантно, постваљали су питања, били радознали. Свако дете је добило задатак да на парчету стиропора закачи свог инсекта и да за њега направи ознаку,  напише назив инсекта и да украси ту своју картицу.

Ученици су помагали једни другима, били су врло мотивисани, атмосфера је била пријатна. Сакупљање биљака и инсеката, из свакодневног окружења, имало је за циљ да се деца упознају са природом. Колико су им се допали креативни часови биологије види се из жеље да на пролеће поново правимо већи хербаријум и инсектаријум!