ДАН БРОЈА ПИ

Сваког14. марта заљубљеници у математику из целог света обележавају Дан броја пи и Међународни дан математике.

Грчко слово користи се у математици као симбол којим обележавамо однос између обима круга и његовог пречника. Ако погледамо уназад кроз векове, тешко је одредити границу од које почиње његово помињање.

14. март се може написати као 3/14, где је прво написан број који означава месец па онда број који означава дан. То је начин писања датума у Америци, што се поклапа са прве три цифре бројчане вредности пи.

Прослава броја пи је почела 14. марта 1988. године у Сан Франциску и од тад се широм света организују разне активности којима се обележава овај симбол.

Тако смо и ми дошли на идеју да кроз занимљиве активности покренемо обележавање овог броја и приближимо га нашим ученицима.

Текстилци су се потрудили да направе сам број пи и много децималних бројева и прикажу их у низу. Наставница Тамара им је сликовито објаснила математичку важност, а наставник Пеђа његову примену у инжењерским прорачунима. Наставница Мира је испричала неке занимљиве начине на које се обележава овај број у свету, као што је такмичење у највећем броју цифара које је неко у стању да запамти. Светски рекорд је 70 000 цифара који држи индијац Р. Мина, за који му је требало десет сати да би се присетио. Данашњи дан је такође и рођендан једног великог научника, Алберта Ајнштајна.

Надам се да је ово почетак једне нове традиције у нашој школи, а већ су синуле и неке идеје за следећу годину.